RESIPI AYAM CENCALOK

RESIPI AYAM CENCALOK - Hallo sahabat Resep Masak, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul RESIPI AYAM CENCALOK, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : RESIPI AYAM CENCALOK
link : RESIPI AYAM CENCALOK

Baca juga


    RESIPI AYAM CENCALOK

    rsz_acn
    Assalammualaikum, salam semua. Hari ni che mat masak menu orang peranakan. Ini salah satu kegemaran che mat selain ayam pongteh, udang lemak nanas dan beberapa jenis lagi. Ayam cencalok satu resipi unik. Pertama kali che mat cuba dulu bila nampak resipi dalam buku masakan Chef Florence Tan. Rasa dia cukup seimbang dengan rasa masam, masin, wangi dari aroma daun limau purut, serai dan jus limau kasturi. Paling sedap dimakan sama nasi panas yang dimasak lembut. Pada che mat ayam cencalok juga sesuai dimakan pada waktu bersahur di bulan Ramadan nanti. Che mat gunakan dua keping isi ayam bahagian dada. Tapi kalau dapat guna bahagian peha lagi sedap, kalau guna peha ayam, che mat sarankan guna empat atau lima ketul peha ayam dan keluarkan isinya. Untuk mendapatkan warna yang cantik, che mat tambahkan satu camca besar cili kisar. Bagi yang suka pedas, boleh masukkan beberapa biji cili padi merah dan hijau yang diketuk untuk menggantikan cili merah dan cili hijau biasa. Resipi seperti berikut..

    BAHAN - BAHANNYA :-)
    2 keping isi ayam bahagian dada (atau 4 - 5 ketul peha ayam, diambil isinya), potong dan hiris memanjang, cuci dan toskan
    1/4 cawan cencalok, taruk dalam tapis kecil, dan perah sedikit airnya
    3 helai daun limau purut
    1 camca besar cili kisar
    1/4 cawan jus asam jawa
    3 bji limau kasturi, perah jusnya
    1 camca teh penuh gula
    1 biji cili merah, hiris
    1 biji cili hijau, hiris
    4 biji bawang merah, hiris halus
    2 ulas bawang putih, hiris halus
    1/4 cawan air

    BAHAN - BAHAN TUMBUK HALUS :-)
    7 biji bawang merah
    3 ulas bawang putih
    3/4 inci kunyit hidup

    CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan 1/3 cawan minyak, kemudian goreng hirisan bawang merah dan bawang putih hingga menjadi bawang goreng, angkat dan toskan. Cedok keluar minyak dan tinggalkan dalam anggaran 4 camca besar. Tumis bahan2 tumbuk halus hingga harum. Masukkan cili kisar dan masak hingga naik minyak, baru masukkan cencalok, kacau rata dan masak sekejap.
    2. Masukkan hirisan isi ayam, gaul rata dan masak hingga isi ayam berubah warna. Tambah jus asam jawa dan air. Kacau dan masak hingga pekat. Tambah gula, daun limau purut, hirisan cili merah, hirisan cili hijau dan 1/2 bahagian bawang goreng. Gaul rata dan masak hingga kering sedikit.
    3. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, kacau rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Tabur baki bawang goreng sebelum dihidangkan bersama nasi panas dan lauk2 lain. Selamat mencuba!!.


    Demikianlah Artikel RESIPI AYAM CENCALOK

    Sekianlah artikel RESIPI AYAM CENCALOK kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

    Anda sekarang membaca artikel RESIPI AYAM CENCALOK dengan alamat link https://hobiyymasak.blogspot.com/2017/01/resipi-ayam-cencalok.html

    Related Posts :