SURUL APPAM ( KUIH KETAYAP ORANG INDIA )

SURUL APPAM ( KUIH KETAYAP ORANG INDIA ) - Hallo sahabat Resep Masak, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul SURUL APPAM ( KUIH KETAYAP ORANG INDIA ), kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : SURUL APPAM ( KUIH KETAYAP ORANG INDIA )
link : SURUL APPAM ( KUIH KETAYAP ORANG INDIA )

Baca juga


    SURUL APPAM ( KUIH KETAYAP ORANG INDIA )



    SURUL APPAM  ( KUIH KETAYAP ORANG INDIA )

    1 cawan tepung gandum

    11/4 cawan santan cair, atau secukup nya.

    1 biji telur

    ½  s/t garam

    1 s/t ghee

    1 s/t  baking powder

    Campur kan semua bahan dalam mangkuk dan kacau sebati. Tuangkan dalam belander dan kisar hingga sebati. Ketepikan.

    Bahan inti

    150 gm kelapa parut

    ¼ cawan kachang tahan,tumbuk kasar

    60 gm jiggery atau pun gula perang,manis secukup rasa sendiri.

    ¼ s/t serbuk buah pelaga

    1 s/t ghee

    1 s/t tepung gandum

    ¼ cawan air

    1.    Panaskan air dan masuk gula (jika pakai jiggery lepas gula cair kena tapis dulu ) bila gula sudah cair masuk semua bahan lain dan kacau hingga sedikit kering. Sejukkan

    2.    Panaskan kuali nonstick sapu dengan sedikit ghee. Masukkan satu senduk adunan kedalam kuali dan dadarkan adunan dengan melayang-layangkan kuali. Bairkan masak.

    3.    Ambil sesudu penuh inti. Letak di-atas permukaan kuih dadar.lipat kiri dan kanan kuih. Gulung dengan kemas. Hidangkan dengan teh panas.











    Demikianlah Artikel SURUL APPAM ( KUIH KETAYAP ORANG INDIA )

    Sekianlah artikel SURUL APPAM ( KUIH KETAYAP ORANG INDIA ) kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

    Anda sekarang membaca artikel SURUL APPAM ( KUIH KETAYAP ORANG INDIA ) dengan alamat link https://hobiyymasak.blogspot.com/2017/08/surul-appam-kuih-ketayap-orang-india.html

    Related Posts :