RESIPI PUCUK PAKU DAN PETOLA TUMIS BELACAN

RESIPI PUCUK PAKU DAN PETOLA TUMIS BELACAN - Hallo sahabat Resep Masak, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul RESIPI PUCUK PAKU DAN PETOLA TUMIS BELACAN, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : RESIPI PUCUK PAKU DAN PETOLA TUMIS BELACAN
link : RESIPI PUCUK PAKU DAN PETOLA TUMIS BELACAN

Baca juga


RESIPI PUCUK PAKU DAN PETOLA TUMIS BELACAN

rsz_pucuk_paku_sama_petola
Assalammualaikum, salam semua..Entah bila punya resipi che mat lupa taruk kat blog. Jadi malam ni marilah kita tengok resipi mudah cara2 kau nak menghabiskan stok2 sayur yang mula kelihatan uzur dalam peti sejuk masing2. Tak salah kita gabungkan beberapa jenis sayur dalam satu masakan, alaa macam sayur lodeh tu, kau tengok lah berapa banyak jenis dimasukkan sekali. Macam dalam gambar kat atas tu, che mat gabungkan pucuk paku merah dengan petola...mesti hairan, yea dak. Tapi kau percayalah nak, tak rugi mencuba, sedap okeh, lawankan pulak dengan ikan goreng dan sambal belacan. Satu lagi kalau menu2 macam ni, tak boleh dimeriahkan sangat dengan lauk pauk yang macam2, nanti rasa tak sedap sebab dah bercampur aduk. Dia kena yang simple2 jer, nasi panas, sambal belacan, ikan goreng dan kicap.....atau kalau suka kau bikin telur mata. nasi tu masak lembut sikit, baru terangkat masa makan....tak padang yang lain dah wakk!..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cekak pucuk paku jenis merah
1 biji petola manis saiz sederhana
1 camca besar sos tiram
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
10 tangkai cili padi kampung
Garam secukup rasa
1/2 cawan air
Hirisan cili merah untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Pucuk paku merah diasingkan dari tangkainya, cuci dan toskan. Petola manis dikupas kulit hingga bersih, cuci, toskan dan potong sederhana tebal. Tumbuk bawang besar, bawang putih, belacan dan cili padi hingga halus. Ketepikan.
  2. Panaskan 2 atau 3 camca besar minyak masak. Tumis bahan2 tumbuk halus tadi hingga harum, guna api kecil dan kacau sentiasa. Masukkan sos tiram, kacau dan tuang air. Biarkan mendidih. Masukkan petola dan juga pucuk paku, kacau rata.
  3. Masak hingga petola dan pucuk paku lembut. Perasakan dengan garam secukupnya, dan jika suka berkuah, boleh tambah sedikit atau secukupnya air panas. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hias dengan hirisan cili merah (jika suka), hidangkan dengan nasi panas dan lauk2 lain. Sedap dimakan panas... Selamat mencuba!!


Demikianlah Artikel RESIPI PUCUK PAKU DAN PETOLA TUMIS BELACAN

Sekianlah artikel RESIPI PUCUK PAKU DAN PETOLA TUMIS BELACAN kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel RESIPI PUCUK PAKU DAN PETOLA TUMIS BELACAN dengan alamat link https://hobiyymasak.blogspot.com/2017/11/resipi-pucuk-paku-dan-petola-tumis.html