Judul : LABU KUNING MASAK MASAM MANIS
link : LABU KUNING MASAK MASAM MANIS
LABU KUNING MASAK MASAM MANIS
LABU KUNING MASAK MASAM MANIS
250gm labu kuning,jangan buang kulit,potong cube.
100gm asam java di-ramas dengan
1 cawan air.
11/2 cawan
5-6 sudu besar gula
1 sudu teh paste halia
1 sudu teh paste bawang putih
1 sudu besar serbuk cilli
1/8 sudu teh asafoetida (ini untuk buang angin buah labu,kalau tak ada pun tak apa)
Garam se cukup rasa.
Bahan2 tumis:
1 bawang besar,mayang
2-3 tangkai lada kering
2 kuntum bung lawing
2 batang kayu kulit manis
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh ulutam paruppu
2 tangkai daun kari
4-5 sudu besar minyak
1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga wangi bau nya.
2. Masukkan paste halia, bawang putih dan sedikit air goreng hingga garing.
3. Masukkan labu,air,air asam java,serbuk cilli, gula,garam dan serbuk asa kacau rata.
4. Biarkan mendidih hingga kuahnya pekat dan labu masak dan hancur sedikit.
Demikianlah Artikel LABU KUNING MASAK MASAM MANIS
Sekianlah artikel LABU KUNING MASAK MASAM MANIS kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.
Anda sekarang membaca artikel LABU KUNING MASAK MASAM MANIS dengan alamat link https://hobiyymasak.blogspot.com/2019/01/labu-kuning-masak-masam-manis_15.html